Currently browsing category

Resurse

Raport cercetare ARTELE VIZUALE ÎN BRAȘOV

În perioada august – noiembrie 2022 s-a desfășurat o amplă cercetare asupra artelor vizuale din Brașov, ce a inclus focus-grupuri, chestionare și interviuri cu artiști și manageri culturali.

Cercetarea și-a propus să cartografieze numărul de artiști și de persoane implicate în activități conexe din sfera artelor vizuale la nivel local (curatori, muzeografi, galeriști etc. – denumiți generic manageri culturali în cadrul proiectului), precum și să măsoare gradului de satisfacție al acestora cu privire la nivelul de dezvoltare a sectorului în Municipiul Brașov şi potențialul de producție culturală locală. 

Raportul final prezintă principalele concluzii ale cercetării și propune direcții noi de dezvoltare culturală la nivelul municipiului, pe baza analizei realizate.

Raportul de cercetare final ARTELE VIZUALE ÎN BRAŞOV Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali poate fi descărcat aici.

Raportul de cercetare sinteză ARTELE VIZUALE ÎN BRAŞOV Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali poate fi descărcat aici.

Scrisoare deschisă către Primăria și Consiliul Local Brașov

Cultura și regenerarea vieții publice brașovene

Consorțiul Cultural Corona este asociația cea mai reprezentativă pentru mediul cultural brașovean și reunește 21 de instituții publice și organizații neguvernamentale culturale din orașul nostru.

În contextul dezbaterii bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022 al Municipiului Brașov am aflat cu neplăcută surprindere că propunerea inițială de mărire a bugetului alocat pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale la 4 milioane de lei a fost respinsă de o parte a consilierilor locali, sub argumentul aparent legitim al execuției bugetare incomplete din anul 2021, când, din cei 3 milioane de lei alocați inițial pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale au fost accesate fonduri de doar 2,5 milioane de lei.

Dorim să atragem atenția aleșilor locali, ca reprezentanți ai intereselor comunității brașovene, că anul 2021 (în continuarea anului 2020) a fost unul profund afectat, în special în dimensiunea evenimentelor publice, de pandemia COVID 19. Acesta este motivul pentru care operatorii culturali nu au putut să își desfășoare activitatea în mod natural și normal, comparativ cu anii de dinaintea crizei sanitare. Dacă la această evidență mai adăugăm și aprobarea tardivă a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 doar în luna aprilie, respectiv întârzierea foarte mare a lansării competiției și selectării proiectelor culturale finanțate nerambursabil de către municipalitatea brașoveană – practic primele contracte de finanțare au fost semnate doar în luna august 2021! – putem să înțelegem mai corect lipsa execuției complete a fondurilor alocate în anul precedent.

În condițiile în care anul 2022 pare să fie, în sfârșit, anul regenerării vieții publice, la care cultura este un contributor decisiv prin îmbunătățirea stării de bine, prin cultivarea creativității și a libertății de gândire, prin creșterea calității timpului liber petrecut în comunități de public, credem că viziunea edililor orașului nostru trebuie să fie orientată spre renașterea socială, pe care artele, exprimate liber în spațiul public al cetății, au putut mereu să o stimuleze și să o realizeze. Apelăm public la revizuirea atitudinii față de finanțarea artei și culturii la Brașov și solicităm partidelor ce formează Consiliul Local al municipiului obținerea unui consens politic privind suplimentarea bugetului alocat finanțării nerambursabile a culturii, cel târziu la rectificarea bugetară din luna iulie. Astfel vom putea măcar încerca să ne apropiem, chiar dacă timid, de eforturile considerabile ale altor orașe cu care ne place să ne comparăm, dacă ar fi să amintim aici numai de bugetul de 11 milioane de lei alocați proiectelor culturale de Primăria Municipiului Cluj Napoca.

Optimismul și aspirațiile noastre privind potențiala regenerare culturală a comunității noastre par a fi împărtășite de tot mai mulți brașoveni – lucru demonstrat de creșterea numărului de operatori culturali, a audiențelor proiectelor culturale, dar și de dezbaterile din societatea civilă și de pe scena politică cu privire la soarta culturii brașovene. Pe termen lung însă, comunitatea nu își va putea atinge aspirațiile privind viață culturală în absența unei strategii asumate consensual și a unei forme de guvernanță a dezvoltării ecosistemului cultural local. Astfel, dincolo de revizuirea alocării bugetare aferente anului 2022, considerăm că este esențială reluarea formulării unei strategii culturale a Brașovului, printr-un proces îmbunătățit, transparent și participativ.

Cu speranța că apelul nostru va fi înțeles și va obține aprobarea reprezentanților comunității locale din Consiliul Local Brașov, vă asigurăm că suntem în continuare la dispoziția autorităților locale, în calitate de partener de dialog și contributor la reglarea mecanismelor de administrare și colaborare din cultura brașoveană.

Consorțiul Cultural Corona Brașov

Valer Rus, manager Muzeul Casa Mureșenilor Brașov
Steffen Schlandt, președinte Forum Arte Brașov
Adrian Lăcătuș, director Centrul Multicultural al Universității Transilvania
Radu Popica, manager Muzeul de Artă Brașov
Mara Oprișiu, președinte KunSTadt
Marian Gîlea, președinte Asociația FANZIN
Ionuț Țața, membru Asociația Șaguniști pentru Șaguniști
Laura Căpățână, președinte Asociația Art Burg
Andrei Dósa, scriitor
Dan Zaharia, președinte Asociația Culturală REF
Mihai Tatu, președinte Asociația Visum pentru Educație și Cultură
Luciana Gliga, director executiv Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB)
Mihai Barbu, artist fotograf
Silvian Duică, director Teatrul Strada
Carmen Zmaranda, președinte Asociația Amural
Răzvan Pascu, vicepreședinte Asociația Amural
Ruxandra Nazare, bibliotecar, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov
Alexandru Crețu, președinte Asociația C’Art Fest
Raluca Cozma, artist vizual, președinte NUMA` – Asociația Artiștilor Vizuali din Brașov
Robert Gabriel Elekes, scriitor, coordonator Clubul de lectură Dactăr Nicu Skyzoid Poets
Timea Honț, manager cultural Street Delivery Brașov
Mihai Ignat, scriitor
Oana Paraschiv, membru Asociația C’Art Fest
Ada Galeș, actriță
Adrian Vălușescu, manager Centrul Cultural Reduta
Angela Dobrescu, sociolog
Hortensia Vlase, președinte Asociația Culturală de Promovare Turistică Brașov
Bogdan Coșa, scriitor
Caius Dobrescu, scriitor
Victoria Țăroi, președinte Asociația Artessentia
Ioan-Dragoș Dimitriu, manager Filarmonica Brașov

Resurse

Strategia culturală a Brașovului pentru anii 2015-2030 poate fi consultată aici.

Consorțiul Cultural Corona a demarat în anul 2015 acțiunea de cartografiere a culturii brașovene existente cu scopul de a elabora o strategie culturală a orașului în perspectiva candidării la titlul de capitală europeană a culturii în anul 2021.

Completarea bazelor de date s-a făcut parțial prin înscrierea în formularele pe care le găsiți mai jos. Echipa de voluntari a completat datele pentru unele instituții sau organizații care nu au completat singure.

Vă rugăm să vă uitați prin bazele de date și dacă doriți să faceți completări, să accesați formularele de mai jos. Schimbările nu se vor face în timp real.

Sugestii primim pe adresa consortiulculturalcorona(at)gmail.com.

Mapare organizații culturale din Brașov

Link download fisier

Mapare spații culturale din Brașov

Link download fișier

Mapare evenimente culturale anuale din Brașov

Link download fișier

Acces completare formulare:

PERSOANE (din motive de protecția datelor personale, baza de date cu persoane nu a fost dată publicității)