Currently browsing category

Noutăți

Atelier de scriere de proiecte culturale

UPDATE: Datorită cererii mari am mai adăugat o sesiune pentru acest atelier de la 13:00 la 16:00.
Formularul de înscriere îl găsiți aici: https://forms.gle/qyXeHxNpHUuNAmFs5

Consorțiul Cultural Corona vă invită la un atelier de scriere de proiecte culturale, programat să aibă loc pe 28 februarie, începând cu ora 10:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Această inițiativă își propune să ofere participanților oportunitatea de a învăța și dezvolta abilități în domeniul scrierii de proiecte culturale, sub îndrumarea domnului dr. Valer Rus, membru în Consiliul Director al Consorțiului Cultural Corona și manager al Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov.

Atelierul se bucură de prezența reprezentanților administrațiilor locale, precum dna. Teodora Nicolae și dl. Alexandru Andriesei, inspectori Compartiment Relații și Inovare Comunitară, Primăria Brașov și din partea Consiliului Județean Brașov, Direcția de Management Proiecte: dna. Nicoleta Iureș (Șef serviciu) și dna. Ramona Ganea (Consilier) din cadrul Serviciului Învățământ, Cultură, Turism, Sport, Culte, Relații Externe.

Participanții vor avea ocazia să învețe tehnici și strategii de scriere eficientă a proiectelor culturale, precum și să interacționeze cu profesioniști și reprezentanți ai comunității culturale locale.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Rezervările pentru acest eveniment se pot face prin completarea formularului disponibil aici până cel târziu în data de 25 februarie.

Organizatorii își exprimă entuziasmul și îi invită pe toți cei interesați să se alăture acestui eveniment, contribuind astfel la dezvoltarea și promovarea proiectelor culturale de valoare în comunitatea noastră.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la consortiulculturalcorona@gmail.com

Gala Premiilor Anului în Cultură Brașov 2023: O seară de elogiu pentru excelență

Consorțiul Cultural Corona a adus aplauze și recunoaștere pentru excelența din domeniul cultural la Gala Premiilor Anului în Cultură 2023, desfășurată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, miercuri, 21 februarie 2024, orele 18:00. Evenimentul a fost marcat de momente pline de emoție și bucurie, aducând în prim-plan personalități remarcabile și contribuții semnificative la scena culturală a Brașovului în cursul anului trecut.

Jurnalistul cultural Horia Ghibuțiu a condus publicul în descoperirea și aprecierea proiectelor și inițiativelor notabile, în rolul de prezentator al Galei.

Câștigătorii au fost desemnați pe baza opțiunilor publicului și ale juriului format din personalități ale artei contemporane și managementului cultural din afara Brașovului. Membrii juriului au fost:

Bogdan Trîmbaciu, director al Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul cultural, Bogdan Trîmbaciu a jucat un rol crucial în gestionarea și implementarea unor proiecte și programe diverse. De asemenea, este director al Biroului Europa Creativă din România și al Biroului Cetățeni, egalitate, drepturi și valori din România. Membru al Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Regional 2020 – 2027 în domeniul conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului cultural și natural, Bogdan Trîmbaciu a contribuit semnificativ la investiții de peste 600 milioane de euro în sectorul cultural din România.

„Mă bucur să descopăr la Brașov o preocupare reală pentru actul cultural și o multitudine de evenimente valoroase, cu impact ridicat. Sunt sigur că lucrurile vor evolua, iar în perioada viitoare Brașovul își va consolida statutul de destinație culturală la nivel național, dar și internațional.”, a declarat Bogdan Trîmbaciu (membru al juriului, directorul Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii).

Daria Ghiu, critic de artă și realizatoare a emisiunilor „Orașul vorbește” și „Arte frumoase” la Radio România Cultural. Cu o carieră solidă în jurnalismul cultural, Daria Ghiu a adus o contribuție valoroasă la evaluarea și recunoașterea excelenței artistice.

Simona Rădoi, specialistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență în proiecte culturale și 8 ani de jurnalism în presa scrisă. De-a lungul timpului, s-a ocupat de proiecte culturale prestigioase, precum Gala Premiilor Gopo, TIFF sau Climate Change Summit 2023, evidențiindu-se prin abilitățile sale strategice și creativitatea în domeniul comunicării culturale.

„Atunci când consumăm produse culturale, nu ne gândim la eforturile din spatele proiectelor care ne încântă, incită sau ne pun mintea la contribuție. Procesul de jurizare a acestor proiecte culturale mi-a arătat, încă o dată, cât de importantă este susținerea instituțiilor statului în astfel de demersuri, cu atât mai mult în orașe multiculturale, precum Brașovul. Premiile Anului în Cultură la Brașov reprezintă o inițiativă ce vine să valideze proiecte care au atras un public divers și care au dat efervescență acestui oraș în 2023 și mi-ar plăcea să văd continuitate.”, a declarat Simona Rădoi (membru al juriului, specialist în comunicare)

Juriul și publicul au contribuit la selectarea și onorarea celor mai de seamă contribuții la cultura brașoveană în anul 2023.

Iată lista câștigătorilor notabili ai serii:

CARTEA ANULUI

  • ex aequo
    „Stadii”, Oana Paler
    „Cetățuia Brașovului”, Nicolae Pepene

CONCERTUL ANULUI
„Nabucco”, Opera Brașov

EXPOZIȚIA ANULUI

  • ex aequo
    „Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
    „Mode şi cafenele în Braşovul de odinioară”, Muzeul de Etnografie Brașov

SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI
„Yerma”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov

SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI
„Digital Heaven”, Cristina Bodnărescu

PROIECTUL LITERAR AL ANULUI
Bienala europeană de poezie (ediția a VI-a): Us/Noi, Facultatea de Litere și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

PROIECTUL DE ARTE VIZUALE AL ANULUI
Brașov Art Stories, Muzeul de Artă Brașov

PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI
Jazz Bastion – Globetrotter, Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI
Faust, Adrian Cioiu

DEBUT
Cobor între stejari, Fundația Conservation Carpathia

PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI
Muzeul Amintirilor din Comunism, Cincinala SRL

FESTIVALUL ANULUI
Festivalul de Film și Istorii la Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara și Bran, Asociația Mioritics

SPRIJIN DIN COMUNITATE
Voluntariat Brașov, Agenția Metropolitană Brașov

ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI
Opera Brașov

PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI
Noaptea Muzeelor 2023 la Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Centrul Multicultural al Universității, Muzeul Amintirilor din Comunism, Muzeul Prima Școală Românească, Centrul Cultural Apollonia

„Este o ediție cu cei mai mulți câștigători ai Premiilor Anului în Cultură, din istoria proiectului: 2 categorii cu 2 câștigători ex aequo și o categorie cu proiectul la care participă mai multe organizații culturale din oraș. Acești câștigători remarcabili au contribuit în mod semnificativ la diversitatea și vitalitatea culturii brașovene în anul 2023, iar Gala a fost un moment de recunoaștere binemeritată a eforturilor lor deosebite. Consorțiul Cultural Corona exprimă felicitările sincere tuturor câștigătorilor și mulțumiri celor care au făcut posibilă această seară memorabilă de celebrare culturală.”, a declarat Consiliul Director al Asociației Consorțiul Cultural Corona

Gala Premiilor Anului în Cultură la Brașov 2023 a fost organizată cu sprijinul Coresi Shopping Resort, Aurelius Winery, Bere Czell, Crama DeMatei și SARA Gourmet Bistro & Băcănie.
Parteneri media: Zile și Nopți, fwdBV și Rock FM

Gala Premiilor Anului în Cultură 2023 la Brașov: Un spectacol de recunoaștere pentru excelență

Consorțiul Cultural Corona vă invită cu bucurie la un eveniment deosebit – Gala Premiilor Anului în Cultură 2023 la Brașov. Această festivitate de decernare va avea loc miercuri, 21 februarie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, începând cu ora 18:00. Un prilej deosebit în care vom celebra și recunoaște contribuția remarcabilă a organizațiilor, proiectelor și evenimentelor care au animat în mod excepțional viața culturală a Brașovului în cursul anului trecut.

Participarea este deschisă publicului, iar accesul se va face începând cu ora 17:30, în limita locurilor disponibile. O oportunitate unică de a descoperi și să aplaudăm acele entități și inițiative care au fost votate atât de public, cât și de specialiști din afara orașului ca fiind contribuții semnificative la scena culturală brașoveană în 2023.

Gala Premiilor Anului în Cultură la Brașov 2023 beneficiază de sprijinul generos al Coresi Shopping Resort și are parteneri media de prestigiu: Zile și Nopți fwdBV și RockFM.

Nominalizările pentru cele 14 categorii cuprind o varietate impresionantă de proiecte și personalități, reflectând diversitatea și bogăția culturii locale. De la cărți remarcabile la expoziții captivante, spectacole de teatru și dans, concerte memorabile, până la proiecte literare, muzicale, culturale și de arte vizuale, Gala aduce în prim-plan excelența din toate aceste domenii.

Câștigătorii vor fi desemnați în funcție de opțiunile publicului, având o pondere de 50%, și de către un juriu format din personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului, cu o pondere similară de 50%. O seară în care comunitatea culturală se adună pentru a sărbători excelența și pentru a încuraja continuarea dezvoltării culturale în Brașov.

Prezintă Horia Ghibuțiu, scriitor și jurnalist cultural.

NOMINALIZĂRI 2023:

CARTEA ANULUI
„Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier”, Flavius Ardelean-Bachmann
„Dumitru Șchiopu (pictură și grafică)”, Editura Universității Transilvania din Brașov
„Cetățuia Brașovului”, Nicolae Pepene
„Torțe vii în Blocul Sovietic”, Petr Blažek
„Stadii”, Oana Paler

EXPOZIȚIA ANULUI
„Un drum cât 100 de vieți” de Renée Renard, Centrul Cultural German
„Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
„Geometria gestului” de Dumitru Șchiopu, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
„Excess” de Virgilius Moldovan, Asociația Culturală Artessentia
„Tot ce ai văzut se va împlini” de Andrei Gamarț, Muzeul de Artă Brașov
„Mode şi cafenele în Braşovul de odinioară”, Muzeul de Etnografie Brașov
„Scurtă istorie despre GOPO”, Muzeul Județean de Istorie Brașov
„Cerul și Pământul” de Raluca Țincă și Andreia Sabo, galeria INSPIRATIO

SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI
„Crocodil”, Asociația Antiteatru
„Omul zilei”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
„Yerma”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
„Nastasia -o poveste de cartier-”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov

SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI
„Eine Reise am Weihnachtsabend – Lăsați colinda-n casă? – Karácsonyi Meseország”, Asociația culturală „Cu timp pentru cultură”
„Digital Heaven”, Cristina Bodnărescu

CONCERTUL ANULUI
„Nabucco”, Opera Brașov
„Carmina Burana”, Centrul Cultural Apollonia
SERENE & Rahmaninov’s Artificial Intelligence, Filarmonica Brașov

FESTIVALUL ANULUI
LIBfest Târgul de cArte și Experiențe Culturale, Asociația Libris Cultural
Brașov Jazz&Blues Festival 2023, Asociația Culturală Fanzin
Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2023, Opera Brașov
Culturama, Centrul Cultural Apollonia
Alpin Film Festival, Asociația Secvențe
Festivalul de Film și Istorii la Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara și Bran, Asociația Mioritics Rockstadt Extreme Fest, Asociația Culturală REF
Săptămâna Comediei 2023, Asociația Culturală Fanzin
Street Delivery Brașov, Fundația Cărturești

PROIECTUL LITERAR AL ANULUI
AntareSFest, Asociația Antares Sci-Fi & Fantasy Club Brașov
Bienala europeană de poezie (ediția a VI-a): Us/Noi, Facultatea de Litere și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Brașovul literar (ediția a II-a), Casa de Pariuri Literare

PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI
Chamber Jazz@Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Jazz Bastion – Globetrotter, Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Integrala sonatelor pt. pian și vioară de Ludwig van Beethoven, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
Bluesferatu, Asociația Transilvania Arts & Events
Recitalul de la ora 5, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și Opera Brașov

PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI
Accelerator Brașov: program de mentorat și producție pentru artiștii emergenți, Asociația Cuturală Eastwards Prospectus (ACEP)
Râșnov Creativ, Asociația Mioritics
Podcastul de Istorie, Podcastul de Istorie
Noaptea Muzeelor 2023 la Brașov

PROIECTUL DE ARTE VIZUALE AL ANULUI
SEWA @Noaptea Albă a Galeriilor, SEWA Experiences
Dumitru Șchiopu: Geometria gestului, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Bienala Albastră – Bienala Internațională De Artă Vizuală Brașov 2023 – Oximoron, Asociația Artessentia
„Propriile muze” de Elena Borcea, Muzeul de Artă Brașov
Brașov Art Stories, Muzeul de Artă Brașov

PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI
Muzeul Amintirilor din Comunism, Cincinala SRL
Muzeele vin la școală, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
cartfest (ediția simbol), Asociația C’Art Fest
Manual de istorie locală pentru Râșnov, Asociația Mioritics
Școala de Vară ASTRA Râșnov (ediția a XII-a), Asociația Mioritics
Școala de Vară la Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Artă Brașov
Schülerzeitschrift. Mein Tagebuch / Revista elevilor. Jurnalul meu personal, Asociația culturală „Cu timp pentru cultură”

DEBUT
Cobor între stejari, Fundația Conservation Carpathia
Dracula Fantasy Con, Asociația Culturală Fanzin
RROMA Film Festival, Asociația CRN
„Stadii”, Oana Paler
CULMEA: Film și educație de mediu, Asociația ORICUM

AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI
Mame cu brațele goale
Bienala europeană de poezie: Us/Noi
Faust
Brașov Dracula Film Festival 2023
Festivalul de Film și Istorii 2023
Ecouri ale prestigiului
Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți
CULMEA: Film și educație de mediu
Crocodil
Bluesferatu
Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets (ediția 55)
Eine Reise am Weihnachtsabend – Lăsați colinda-n casă? – Karácsonyi Meseország

ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI
Asociația Culturală Fanzin
Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Asociația Culturală Libris Cultural
Opera Brașov
Centrul Cultural Apollonia
Filarmonica Brașov
Muzeul de Etnografie Brașov
Asociația Mioritics
Muzeul de Artă Brașov

Votul publicului – Premiile în Cultură la Brașov 2023

Consorțiul Cultural Corona organizează cea de-a noua ediție a „Premiilor Anului în Cultură la Brașov”. 

Vă invităm să alegeți organizațiile, proiectele și evenimentele care au marcat în cea mai mare măsură viața culturală a Brașovului în 2023, prin acest formular, deschis până pe 18 februarie a.c.

Câștigătorii vor fi desemnați pe baza opțiunilor publicului, cu o pondere de 50%, și ale unui juriu format din personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului (50%).

Premiile se vor decerna pe 21 februarie 2024, în cadrul unei gale care va avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Atenție! Pentru obținerea voturilor publicului este interzisă folosirea mijloacelor de promovare plătite de tip „sponsored” sau altele asemănătoare.

Premiile Anului în Cultură la Brașov 2023 sunt susținute de Coresi Shopping Resort.

Parteneri media: Zile și Nopți, fwdBV și Rock FM.

Organizator: Consorțiul Cultural Corona.

Apel pentru propuneri de nominalizări PAC 2023

Consorțiul Cultural Corona

Premiile Anului în Cultură la Brașov

Consorțiul Cultural Corona organizează a noua ediție a evenimentului „Premiile Anului în Cultură la Brașov” – PAC 2023. De astăzi se lansează apelul de nominalizări pentru anul 2023.

Regulament pentru „Premiile Anului în Cultură la Brașov” – PAC 2023:
Art. 1. Consorțiul Cultural Corona organizează Premiile Anului în Cultură la Brașov, eveniment menit să confere recunoaștere publică celor mai valoroase evenimente și producții cultural-artistice dintr-un an calendaristic.
Art. 2. Categoriile competiției PAC Brașov sunt următoarele:
Cartea anului
Expoziția anului
Spectacolul de teatru al anului
Spectacolul de dans/performance al anului
Concertul anului
Festivalul anului
Proiectul literar al anului
Proiectul de arte vizuale al anului
Proiectul muzical al anului
Proiectul cultural al anului
Proiectul de educaţie culturală al anului
Debut
Afișul cultural al anului
Organizația culturală a anului
Art. 3. Nominalizările la aceste categorii pot fi făcute de persoane fizice sau juridice cu activitate în domeniul cultural. Nominalizările se fac în scris, în format electronic, în acest formular până la data de 25 ianuarie 2024.
Art. 4. Nominalizările vor conține următoarele informații: Nume/Denumire organizație, Denumire proiect, Categoria de înscriere. Lista finală de nominalizări va fi stabilită de Consorțiul Cultural Corona. Entitățile nominalizate vor completa un formular de evaluare, al cărui conținut va fi supus jurizării.
Art. 5. Dosarele de nominalizare vor prezenta proiecte, persoane sau organizații cu activitate în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.
Art. 6. Jurizarea se face prin vot public și vot al juriului de evaluatori invitați din afara județului Brașov. Votul publicului se va realiza prin sondaj online, iar votul juriului prin notare cu note de la 1 la 5, 5 reprezentând nota maximă. Ponderea fiecărei jurizări reprezintă 50% din nota finală. Se interzice promovarea plătită a votului electronic pentru categoriile nominalizate.
Art. 7. Jurizarea se va face în intervalul 1-18 februarie 2024.
Art. 8. Gala Premiilor Anului în Cultură va avea loc în 21 februarie 2024.

Evenimentul „Premiile Anului în Cultură” are ca obiectiv trecerea în revistă a celor mai notabile evenimente și apariții culturale din anul precedent, precum și consolidarea conștiinței comunității culturale locale. Consorțiul Cultural Corona este o organizație non-guvernamentală, care are ca scop stimularea activității și calității sectorului cultural în județul Brașov.

Consiliul Director al Consorțiului Cultural Corona
Marian Gîlea
dr. Adrian Lăcătuș
Mara Oprișiu
dr. Valer Rus
dr. Steffen Schlandt

Brașov, 11 ianuarie 2024

CÂȘTIGĂTORII PREMIILOR ANULUI 2022 ÎN CULTURĂ LA BRAȘOV

Sâmbătă, 4 martie 20223, Asociația Consorțiul Cultural Corona a decernat Premiile Anului 2022 în Cultură la Brașov, în cadrul unei gale organizate la Banca de Cultură Apollonia. Premiile în cultură la Brașov sunt un proiect al Asociației Consorțiul Cultural Corona cu scopul de a promova artele și cultura în județul Brașov și către publicuri noi. Prin acest proiect Asociația promovează și recunoaște ca prioritare creațiile și rezultatele comunității culturale locale și celebrează actorii culturali care au ales să performeze acasă.

„Sperăm ca această recunoaștere sa fie și o recapitulare, să dea o imagine a unui an artistic și cultural. Aceasta imagine este inevitabil incompletă și parțială, dar prin diversitatea nominalizărilor dorim să recunoaștem eforturile și creativitatea tuturor generațiilor, tendințelor, instituțiilor publice de cultură, dar și grupurilor emergente.”, menționează Consiliul Director al Consorțiului Corona. „Ca orice premiu, el trebuie văzut ca pe un joc, iar motivația din spatele creării lui a fost să urmărească solidaritatea vieții culturale și nu competiția dintre artiști sau operatori culturali. Am experimentat mai multe formule și vom mai experimenta, în funcție de evoluția comunității noastre culturale, în funcție de modul în care lumea noastra artistică se maturizeaza sau se așează.”

Câștigătorii au fost desemnați pe baza voturilor exprimate on-line de către publicul brașovean, respectiv a notelor acordate de către trei personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului, ale cărui opțiuni au avut și în acest an o pondere de 50%. Votul publicului a numărat peste 2000 de voturi, iar juriul acestei ediții a fost format din dna. Raluca Iacob expert în politici culturale, manager cultural și membru fondator al Asociației „MetruCub – resurse pentru cultură”, coordonatorul programului Cultura în Educație și membră a echipei de implementare Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023; dl. dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, autor a peste 35 de volume de autor și a peste 150 de studii și articole și realizator a peste 130 de expoziții și concerte în țară și străinătate și dl. Alexandru Boureanu, profesor univ. dr. habil la Universității din Craiova, manager al Teatrului Național „Marin Sorescu”, autor a două teze de doctorat în management și în teatru și cu studii artistice în mai multe programe postuniversitare la UNATC „I.L.Caragiale”, Université de la Sorbonne Nouvelle, Conservatoire de Lausanne, Academia de Artă Teatrală Sankt Petersburg și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. 

Câștigătorii Premiilor în Cultură la Brașov – PAC 2022 sunt:

CARTEA ANULUI: „Când vine primăvara” de Tony Mott, editura Tritonic

EXPOZIȚIA ANULUI: „Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă” organizată de Muzeul de Artă Brașov la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, curator Alexandra Ardelean

SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI: „Până când moartea ne va despărți”, la Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov,  în regia lui Horia Suru

SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI: „Femme monumentale. Femme végétale.” realizat de Asociația Developing Art și I Dance You. Artistele din proiect sunt: Anamaria Guguian, Irina Marinescu, Oana Băluță, Virginia Negru, Alexa Papa (performers), poeta Ana Drăgan, muziciana Zeyla Tomlin, scenografa Szidonia Balint și fotografa Orsolya Balint.

CONCERTUL ANULUI: „Concert extraordinar la Biserica Neagră, de Ziua Europei” realizat de către Biserica Evanghelică CA Brașov și susținut de Corul Bach al Bisericii Negre și Ansamblul Crescendo din Paris, sub conducerea muzicală a maestrului Christian Ciuca.

FESTIVALUL ANULUI: Brașov Jazz & Blues Festival 2022, ediția aniversară de 10 ani, organizat de către Asociația Fanzin.

PROIECTUL LITERAR AL ANULUI: „Brașovul literar – episod pilot” dezvoltat de către Casa de pariuri literare și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI: Festivalul Transilvania Blues Festival ed. a IV-a, organizat de către Asociația Transilvania Arts&Events

PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI: Muzeul Amintirilor din Comunism, dezvoltat de Cincinala SRL și ale cărui fondatoare sunt Alina Beteringhe, antropolog și realizator de film documentar, și Ioana Bejan Roată, antreprenoare.

PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI: CarteTeca. O singură carte, șanse infinite, un proiect al SC Libris SRL

DEBUT: Banca de Cultură Apollonia, un proiect al Primăriei Brașov

AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI: Afișul ediției a X-a Festivalului Internațional de Film Dracula – Dracula Film Festival 2022-, organizat de Asociația Fanzin. Afișul a fost realizat de artistul italian Giorgio Finamore.

ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI: Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Asociaţia Consorțiul Cultural Corona are ca scop ridicarea profilului artelor şi al culturii, susținerea performanţei în creativitate, cultură şi  educaţie în județul Brașov, iar din 2023, Asociația cuprinde 23 de membri,  organizații și instituții. 

Gala Premiilor Anului în Cultură la Brașov 2022 a fost organizată cu sprijinul Primăriei Brașov, Coresi Shopping Resort, Zizin, Gramofon și Voluntariat Brașov. Parteneri media: Zile și Nopți și RockFM.

Gala Premiilor în Cultură la Brașov 2022

Consorțiul Cultural Corona vă invită la festivitatea de decernare a Premiilor Anului 2022 în Cultură la Brașov.

Sâmbătă, 4 martie a.c., de la orele 19:00, la Banca de Cultură Apollonia, vom descoperi împreună care sunt organizațiile, proiectele și evenimentele care, potrivit votului publicului și al unor specialiști din afara orașului, au animat în cea mai mare măsură viața culturală a Brașovului în 2022.

Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul se va face începând cu orele 18:30.

Gala Premiilor Anului în Cultură la Brașov 2022 este organizată cu sprijinul Coresi Shopping Resort, Zizin, Gramofon și Voluntariat Brașov. Parteneri media: Zile și Nopți și RockFM.

Nominalizările sunt:

CARTEA ANULUI
„Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte”, Alexandru Lamba
„Centrul artistic Brașov de la origini până în contemporaneitate. Artele plastice (sec. XV- XX)”, Radu Popica
„CAN for BALKANS”, ed. coord. Nicolae Pepene
„Copacul – creație divină”, Aurelia-Stoie Mărginean
„Când vine primăvara”, Tony Mott
„Mustața lui Hitler”, Mihai Ignat

EXPOZIȚIA ANULUI
„Prezență solubilă” de Dimeny András, Muzeul de Artă Brașov
„Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă”, Muzeul de Artă Brașov
„CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans”, Muzeul Județean de Istorie Brașov
„Cu o floare nu se face primăvară”, Muzeul de Artă Brașov
„Aktion – un rezultat concret și 100 de idei călăuzitoare”, Centrul Cultural German Brașov
„Gabriela Bodin | Pavilionul”, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
„AWAKENINGS” de Decebal Gabriel Țăroi, Galeria9

SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI
„Câmp de luptă”, Asociația Antiteatru
„Samuel von Brukenthal und die Königin der Nacht ”, Asociația Cu Timp Pentru Cultură
„Artă”, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” Brașov
„Până când moartea ne va despărți”, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” Brașov

SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI
„Femme monumentale. Femme végétale.”, Asociația Developing Art și I Dance You
„Noaptea grădinilor misterioase”, Muzeul de Artă Brașov

CONCERTUL ANULUI
John Nemeth @Brasov Jazz & Blues Festival 2022, Asociația Fanzin
CINECONCERT NOSFERATU Live Score by Los Amigos de Los Animales @Dracula Film Festival 2022, Asociația Fanzin
Concert extraordinar la Biserica Neagră, de Ziua Europei, Biserica Evanghelică CA Brașov
Boney Fields @Transilvania Blues Festival ed. a IV-a, Asociația Transilvania Arts&Events
Chamber Jazz | Transylvanian Folk Songs (Lucian Ban, Mat Maneri, John Surman), Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Mischa Maisky, Filarmonica Brașov

FESTIVALUL ANULUI
LIBfest Târgul de cArte și Experiențe Culturale, Asociația Libris Cultural Brașov
Jazz&Blues Festival 2022, Asociația Fanzin
Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2022, Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov
Zilele Culturale Maghiare din Brașov „Ţara Bârsei”, Asociația Maghiarilor din Țara Bârsei

PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI
ACT ART, Ateliere/concurs de artă contemporană/alternativă (teatru, dans, film experimental) ed. I, Centrul Cultural Reduta
ARTELE VIZUALE ÎN BRAȘOV: Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali, Asociația ORICUM
Muzeul Amintirilor din Comunism, Cincinala SRL
CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans, Muzeul Județean de Istorie Brașov
Finalizarea activităților de protejare și valorificare a patrimoniului cultural material din cadrul colecției de carte veche a Liceului Andrei Șaguna, Fundația Prima Școală Românească
Zilele patrimoniului imaterial brașovean, Muzeul de Etnografie Brașov

PROIECTUL LITERAR AL ANULUI
AntareSFest, Asociația Antares Sci-Fi & Fantasy Club Brașov
Brașovul literar – episod pilot, Casa de pariuri literare și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
„Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”, Clubul de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”
„Reduta Poetică” 2022, Centrul Cultural Reduta

DEBUT
Banca de Cultură Apollonia, Primăria Brașov
Concursul național de animație – World of Animation, Centrul Cultural Reduta
Muzeul Amintirilor din Comunism, Cincinala SRL
Andrei Petrea – „Sindromul Cotard”
Galeria INSPIRATIO, Inspiratio

AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI
Dracula Film Festival 2022
Zilele Filmului German 2022
Gabriela Bodin | Pavilionul
Concert Armen Donelian
Secretul Familiei Mureșianu – tur virtual gamificat
„Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets” ed. 50

ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI
Asociația Culturală Fanzin
Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Asociația Culturală Libris Cultural
Biserica Evanghelică CA Brașov – Biserica Neagră
Opera Brașov
Filarmonica Brașov
Muzeul de Etnografie Brașov

Câștigătorii vor fi desemnați pe baza opțiunilor publicului, cu o pondere de 50%, și ale unui juriu format din personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului (50%).

Votul publicului – Premiile în Cultură la Brașov 2022

Consorțiul Cultural Corona organizează cea de-a opta ediție a „Premiilor Anului în Cultură la Brașov”.

Vă invităm să alegeți organizațiile, proiectele și evenimentele care au marcat în cea mai mare măsură viața culturală a Brașovului în 2022, prin acest formular.

Câștigătorii vor fi desemnați pe baza opțiunilor publicului, cu o pondere de 50%, și ale unui juriu format din personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului (50%).

Premiile se vor decerna pe 4 martie 2023, în cadrul unei gale care va avea loc la Centrul Cultural „Apollonia Hirscher”.

Atenție! Pentru obținerea voturilor publicului este interzisă folosirea mijloacelor de promovare plătite de tip „sponsored” sau altele asemănătoare.

Premiile Anului în Cultură la Brașov 2022 sunt susținute de Coresi Shopping Resort.

Parteneri media: Zile și Nopți, fwdBV și Rock Fm.

Cu sprijinul: Primăria Municipiului Brașov.

Organizator: Consorțiul Cultural Corona.

Apel pentru propuneri de nominalizări PAC 2022

Consorțiul Cultural Corona organizează a opta ediție a evenimentului „Premiile Anului în Cultură la Brașov” – PAC 2022. De astăzi se lansează apelul de nominalizări pentru anul 2022.

Regulament pentru „Premiile Anului în Cultură la Brașov” – PAC 2022:
Art. 1. Consorțiul Cultural Corona organizează Premiile Anului în Cultură la Brașov, eveniment menit să confere recunoaștere publică celor mai valoroase evenimente și producții cultural-artistice dintr-un an calendaristic.
Art. 2. Categoriile competiției PAC Brașov sunt următoarele:
– Cartea anului
– Expoziția anului
– Spectacolul de teatru al anului
– Spectacolul de dans/performance al anului
– Concertul anului Festivalul anului
– Proiectul literar al anului
– Proiectul de arte vizuale al anului
– Proiectul muzical al anului
– Proiectul cultural al anului
– Proiectul de educaţie culturală al anului
– Debut
– Afișul cultural al anului
– Organizația culturală a anului
Art. 3. Nominalizările la aceste categorii pot fi făcute de persoane fizice sau juridice cu activitate în domeniul cultural. Nominalizările se fac în scris, în format electronic, în acest formular până la data de 31 ianuarie 2023.
Art. 4. Nominalizările vor conține următoarele informații: Nume/Denumire organizație, Denumire proiect, Categoria de înscriere. Lista finală de nominalizări va fi stabilită de Consorțiul Cultural Corona. Entitățile nominalizate vor completa un formular de evaluare, al cărui conținut va fi supus jurizării.
Art. 5. Dosarele de nominalizare vor prezenta proiecte, persoane sau organizații cu activitate în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2022.
Art. 6. Jurizarea se face prin vot public și vot al juriului de evaluatori invitați din afara județului Brașov. Votul publicului se va realiza prin sondaj online, iar votul juriului prin notare cu note de la 1 la 5, 5 reprezentând nota maximă. Ponderea fiecărei jurizări reprezintă 50% din nota finală. Se interzice promovarea plătită a votului electronic pentru categoriile nominalizate.
Art. 7. Jurizarea se va face în intervalul 15-28 februarie 2023.
Art. 8. Gala Premiilor Anului în Cultură va avea loc în 3 martie 2023.

Evenimentul „Premiile Anului în Cultură” are ca obiectiv trecerea în revistă a celor mai notabile evenimente și apariții culturale din anul precedent, precum și consolidarea conștiinței comunității culturale locale. Consorțiul Cultural Corona este o organizație non-guvernamentală, care are ca scop stimularea activității și calității sectorului cultural în județul Brașov.

Consiliul Director al Consorțiului Cultural Corona
Marian Gîlea
dr. Adrian Lăcătuș
Mara Oprișiu
dr. Valer Rus
dr. Steffen Schlandt

Brașov, 19 ianuarie 2023

Raport cercetare ARTELE VIZUALE ÎN BRAȘOV

În perioada august – noiembrie 2022 s-a desfășurat o amplă cercetare asupra artelor vizuale din Brașov, ce a inclus focus-grupuri, chestionare și interviuri cu artiști și manageri culturali.

Cercetarea și-a propus să cartografieze numărul de artiști și de persoane implicate în activități conexe din sfera artelor vizuale la nivel local (curatori, muzeografi, galeriști etc. – denumiți generic manageri culturali în cadrul proiectului), precum și să măsoare gradului de satisfacție al acestora cu privire la nivelul de dezvoltare a sectorului în Municipiul Brașov şi potențialul de producție culturală locală. 

Raportul final prezintă principalele concluzii ale cercetării și propune direcții noi de dezvoltare culturală la nivelul municipiului, pe baza analizei realizate.

Raportul de cercetare final ARTELE VIZUALE ÎN BRAŞOV Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali poate fi descărcat aici.

Raportul de cercetare sinteză ARTELE VIZUALE ÎN BRAŞOV Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali poate fi descărcat aici.