C-ARTA 2020 – conferință on-line cu reprezentanții autorităților locale

Miercuri, 18 noiembrie 2020, a avut loc întâlnirea on-line a reprezentanților autorităților locale și a mediului cultural brașovean, cu ocazia prezentării oficiale a C-ARTA 2020. La discuție au participat din partea Primăriei Municipiului Brașov doamna viceprimar Flavia Boghiu, din partea Consiliului Județean Brașov domnul director executiv adjunct Petru Nechifor, din partea asociației Consorțiul Cultural Corona decanul Facultății de Litere domnul Adrian Lăcătuș, managerul Muzeului de Artă domnul Radu Popica, managerul Muzeului Casa Mureșenilor Brașov domnul Valer Rus, președintele Asociației Forum Arte organistul Steffen Schlandt și președintele Asociației KunSTadt managerul cultural Mara Oprișiu.

La baza discuției au stat principiile și direcțiile de acțiune propuse de mediul cultural brașovean, așa cum au fost ele trasate la întâlnirea din 22 octombrie 2020, și la care s-au raliat prin semnături peste 50 de reprezentanți ai diferitelor instituții și organizații culturale locale. Reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov și ai Consiliului Județean Brașov au salutat inițierea acestui document strategic și nu s-au opus niciunui principiu propus. Deși s-a arătat că nu se poate asuma printr-o hotărâre legislativă locală sau județeană acordarea unui procent fix din bugetul anual pentru finanțarea nerambursabilă a culturii, s-a agreat ideea creșterii alocării de resurse financiare în timp.

Doamna viceprimar Boghiu a prezentat etapizarea acțiunilor viitoare ale Primăriei Municipiului Brașov, constând în desemnarea unui consilier special pentru cultură și inițierea unei noi strategii culturale pentru orașul Brașov. Domnul director executiv adjunct Nechifor a reafirmat intenția fermă a Consiliului Județean pentru rescrierea unei strategii culturale și turistice a Județului Brașov, precum și dorința de extindere a activităților și proiectelor culturale și în regiunile Cohalm-Rupea și Făgăraș, alături de regiunea Bârsei.

În încheiere s-a stabilit ca la următoarea întâlnire consultativă inițiată de autoritățile locale să fie invitați și reprezentanții mediului cultural, pentru a se asigura transparența și participarea comunității la derularea activităților specifice, inclusiv cele referitoare la Zilele Brașovului etc.